LCHF kost
Introduktion och fakta om LCHF-kost

Fråga om LCHF-kost

Här finns det möjlighet att ställa frågor på sidan som rör LCHF kost. Eftersom kosten är ny och relativt outforskad så kan det vara bra att få ställa en fråga om det är något speciellt man undrar över.

 

Kom ihåg att en fråga på internet aldrig kan ersätta ett läkarbesök. Om du har frågor som mer rör det medicinska området så rekommenderar jag att du tar kontakt med en läkare för svar.

 
Kategori:
Sortering:
   [ Sök i frågor/svar ]

Antal frågor/svar: 118

 
Hem > 
 
Hej! Jag är intresserad av att börja med LCHF-kost (främst för viktminskning). Men hur funkar det att dricka lightläsk? Pepsi Max, Cola Light. Inga kolhydrater och socker. Men hur är det med sötningsmedel, färgämnen och så vidare som ingår? Jag vet att lighläsken kan göra att man blir mer sugen på socker, vilket ju förstås är negativt, men i övrigt - kommer det påverka effekterna av LCHF-kosten (viktminskning, bättre sömn, piggare och så vidare)? Eller kan man dricka det? Mvh Caroline  (Antal visningar: 8412)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-09-26
  Kommentarer (4)
 
är det bättre att äta kall potatis än kokt  (Antal visningar: 7747)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-09-22
  Kommentarer (3)
 
Hej, Skrev för några veckor sedan och undrade över en tv-intervju där en dam påstod att hjärnan behöver kolhydrater annars blir man slö och tänker inte klart. Har inte fått något svar ännu. Vad är sant? Mvh Agneta  (Antal visningar: 2393)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-09-20
  Kommentarer (2)
 
Kan mina flickor,(15 och 14 år gamla), även äta denna kost utan fara, med vikt nedgång som följd?  (Antal visningar: 2250)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-09-18
  Kommentarer (2)
 
Är det okej att äta kebabkött när man följer lchf? Kan man beställa en kebabsallad på en pizzeria och äta dressingen som ingår? (Skippar förståss brödet som ingår)  (Antal visningar: 15854)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-09-15
  Kommentarer (3)
 
Hej, är en tjej på 40+ , 173 cm lång och väger 83 kg. Har testad denna metod 4 veckor nu och det har inte hänt något(inte gått upp ngt heller vilket är positivt). Min fråga är hur mina måltider ska se ut i fördelning fett/protein/kolhydrater (gram och procent). Det känns som jag äter för mycket fett och proteiner. Grönsaker älskar jag så det är inga problem. Pasta,ris,bröd,potatis äter jag inte alls och det går bra. Sötsuget är borta och jag är mätt men fundersam varför det inte händer något med vikten. Tilläggas är att jag nu på 1 år tappat 15 kg med mycket hungerkänsl och viljestyrka och skulle vilja gå ner ytterligare 5 kg.  (Antal visningar: 4023)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-09-13
  Kommentarer (5)
 
Hejsan Jonas. Jag har precis fått nys om LCHF-metoden, har hört om liknande metoder innan men inte lagt märke till den som nu. Klockan är strax efter 3 och jag kunde inte somna pga av hungern. Jag har sedan en tid tillbaka gått ner i vikt med hjälp av "Naturdiet/Nutrillet(?)" och det har gått ganska bra. Men det är otroligt jobbigt att ersätta alla måltider med detta och det stoppar knappast min hunger och sötsug. Därför började jag kolla upp tips för vad man kan äta mitt i natten. Jag hittade tillslut info om LCHF-metoden och nu den här sidan. Jag blev nästan överlycklig när jag läste allt jag kunde äta, och det jag inte borde äta. Nu har jag precis ätit smält pizzaost, grädde och en hemgjord färsbiff och jag är supermätt. Men nu till frågorna. Hur ska jag fortsätta? Jag är 23 år, väger strax över 90 Kg och vill gå ner 5-10 Kg. Är studerande (har därför begränsad ekonomi). Vad rekommenderar du att jag äter till frukost, lunch och kvällsmat? Vad är bra godis om man vill ha något till kvällsfilmen? Kan jag fortsätta med pulverdieten samt blanda LCHF? Hur mycket kolhydrater samt kalorier bör jag äta varje dag? Jag motionerar mer eller mindre nästan varje dag. Ursäkta om det blev mycket på en gång men jag hoppas du kan svara på mina frågor. Mycket tacksam för svar. Vänliga hälsningar Linus  (Antal visningar: 3014)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-09-11
  Kommentarer (2)
 
Hej! jag har nyligen börjat med LCHF och det går bra än så länge. ag är 160 cm lång, väger ca 62 kilo. går i medel ca två promenader på dryga timme var. nu undrar jag....måste jag räkna kalorier?eller räcker det med att man äter bara LCHF och inte tänker på kalorier, då syftar jag förstås på viktminskning. vill gärna gå ner ca 10 kilo. H, Linda  (Antal visningar: 3448)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-09-08
  Kommentarer (2)
 
Gillar att doppa morötter i hummus när jag är sugen. Är det ok? Och knäckesticks bakat på dinkel med en god ost?  (Antal visningar: 9171)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-09-05
  Kommentarer (2)
 
Är det lämpligt att ta till LCHF kost om man har höga kolestrol värden.  (Antal visningar: 2310)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-09-01
  Kommentarer (2)
 
Måste jag äta mellanmål och måste jag räkna protein o fett för att gå ner i vikt med LCHF?  (Antal visningar: 2267)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-08-30
  Kommentarer (0)
 
Har läst en hel del om lchf, men det jag inte fattar, om du äter 200 gr fett på en dag, förbrukar 150 gr fett, vad gör kroppen med resterande 50 gr. Man kan väl inte äta hur mycket fett som helst utan att gå upp i vikt. MVH Stefan  (Antal visningar: 2501)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-08-27
  Kommentarer (2)
 
Hur får jag bort sötsuget, en kubb till fikat tex? Vad kan jag äta istället när jag blir sugen på något sött?  (Antal visningar: 2518)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-08-24
  Kommentarer (0)
 
Har precis kommit igång med LCHF -kosten och det känns bra.Frukosten är lättaste måltiden att äta. Min fråga är: vad för fett ska man äta,min tanke är att äta mer gram fett än protein,fast det känns svårt att göra det.  (Antal visningar: 1569)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-08-21
  Kommentarer (2)
 
Hejsan, Kikade i kolhydrattabellen men hittade inte quinoa. Är detta något man kan äta enligt LCHF? Sen undrar jag om det är okej att äta paranötter (hög fetthalt har de ju) trots att det är en nöt? Tack för en bra sida!!  (Antal visningar: 7960)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-08-11
  Kommentarer (3)
 
Hejsan. Hur mycket kolhydrater kan man äta /dag MVH Birgitta.  (Antal visningar: 4148)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-08-08
  Kommentarer (2)
 
Jag har gått ner 11kg på 3 mån..Har diab.2..Det har gått ner radikalt..Dr vill att jag går ner tll 72 kg...vägde 101..nu 90kgHur gör jag för att stanna på den vikt jag vill ha...Utan att äta så att sockret stiger och jag går upp ivikt. Från en tacksam Brobäckaren  (Antal visningar: 1811)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-08-02
  Kommentarer (4)
 
Hej! Jag undrar om LCHF-bröd. Kan man äta hur mycket som helst av det? Jag bakar på husk, inte mjöl...  (Antal visningar: 4513)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-07-28
  Kommentarer (2)
 
Hej Jonas, Har kört denna diet i 4 veckor och har inte minskat nämnvärt i vikt. Är 66 år, 172 cm lång, väger 74 kg. Vill minska tlll ca 68. Har hjärtflimmer, högt blocktryck, högt kolestolvärde som hålls i shack av tabletter. Äter waran. Har idrottat och motionerat på mellannivå i hela mitt liv Går varje morgon stavgång. Har försökt följa denna diet så noggrannt som möjligt. Tycker det går lite långsamt med viktminskningen samt funderar över hur dieten funkar ihop med medicinerna. Hälsningar Agneta.  (Antal visningar: 2786)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-07-24
  Kommentarer (0)
 
Hej Jag funderar på att börja med LCHF. Jag har kronisk magkatarr och är lite rädd att magen protesterar. De gånger jag verkligen äter fet mat, ex julmidda, korv, grillat eller pizza, så känner jag av besvären på en gång. Klump i halsen o sura uppstötningar. O denna metod verkar gå ut på att bara äta kött o fetare mejeriprodukter. O är det verkligen sant att man ska skippa/inte behöver äta grönsaker? Inte för att jag är en grönsaks älskare. Men jag skulle gärna byta ut ris mot en grönsallad.  (Antal visningar: 4574)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-07-21
  Kommentarer (2)
 
Hej! Jag har under ca 3v ätit enligt lchf och tycker att det funkar utmärkt! Dels får man äta "riktig" mat och sen blir jag även mätt. Innan jag började med detta körde jag Cambridgekuren i ca 1 1/2v. När jag var klar med det bestämde jag mig för att trappa upp och följa lchf. Som sagt har det funkat väldigt bra, jag har inte gått upp något i vikt utan hållt mitt tapp på ca 5kg. Nu, dom senaste dagarna har jag däremot gått upp i vikt varje dag. Att man pendlar en del i vikt från dag till dag, både upp och ner tillhör vanligheterna, men nu är det enbart uppåt på vågen. Jag äter bra tycker jag, ägg och bacon till frukost, 1 skål meze yoghurt med lite kokos till mellanmål, i bland både på fm och em, lite beroende på om jag tränar eller ej, lunch sallad med t ex kyckling, fetaost mm, middag kött eller fisk med grönsaker (blomkål, brocolli, tomat, paprika) samt ngn sås (ca 3-4g kolhydrater/ 100g) Jag dricker ca 2 liter vatten om dagen, mer om jag tränar samt 3-4 koppar kaffe..... Är detta fel? Har hört av ngn att när man äter så mkt fett så ska man skippa alla mellanmål och äta mer sällan....??? Jag är tjej, 180cm och väger just nu 73kg (var nere i 71 för nån vecka sedan) Behöver lite tips och råd! Tack för hjälpen!  (Antal visningar: 3539)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-07-15
  Kommentarer (1)
 
Hej Jonas! Har frågat Dig tidigare om hjärtklappning och om höga kolesterolvärden. Jag är 48 år, har diabetes typ 1 sedan 42 år och har ätit LCHF i ca 8-9 mån och mitt senaste HbA1c var 4,8. Men mina kolesterolvärden är inte bra. Har tagit ett prov som visar den s k ApoB/ApoA1-kvoten och det värdet ligger på 0,79! Målvärdet är mindre än 0,6. Alltså har jag ökad risk för hjärtsjukdom. Min läkare vill sätta in blodfettssänkande medicin, Simvastatin, 20 mg och 1 tablett till natten. Bör jag äta denna medicin? Kan jag fortsätta med LCHF? Har dragit ner på fettintaget med påföljd att hungern kommit tillbaka mellan måltiderna. Äter lika lite kolhydrater så blodsockret är stabilt fortfarande. Känner mig fruktansvärt besviken på att LCHF "bara" fungerar på friska och typ 2-diabetiker. Har hört talas om fler typ 1-diabetiker som också fått för högt kolesterol. Vad är det som gör att det inte fungerar för typ 1? Behöver jag äta statiner resten av mitt liv? Jag röker inte, dricker inte, försöker äta mat utan tillsatser och äter aldrig skräpmat och motionerar normalt. Hoppas du kan hjälpa mig räta ut mina frågetecken. Vänliga hälsningar Inger  (Antal visningar: 3037)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-07-10
  Kommentarer (3)
 
Hej! Jag har hållit på med LCHF i ungefär två månader. Allt fungerar bra, men tidvis upplever jag en lätt yrsel. Vad beror det på och vad kan jag göra för att förebygga den? Jag äter inte speciellt mycket kolhydrater, håller mig till ungefär 20 gram per dag? Må bra! Bosse  (Antal visningar: 4952)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-07-01
  Kommentarer (0)
 
hejsan jag ahr diabetes typ 1 är en kvinna på 36 är jag har lcykats få ner mitt blodsocker fårn 8,8 till 5 ,9 vi´lket jag tycker är oerhört bra men jag är rädd för att det ska öka för jag äter fortfarande socker men inte som jag gjort förut jag lider dessutom av ångest oxå så e de bra när de ligger på 5,9 om det blir allt för lågt hamnar man i koma då? då?  (Antal visningar: 1280)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-06-28
  Kommentarer (0)
 
Hej. Jag har kört LCHF i drygt 3 veckor. Jag äter en omelett på 1 ägg, + en äggula, med en "skvätt" grädde i, och ett halv paket bacon som jag stekt i lite smör. Till lunch kan jag äta tex kycklingfillé som jag haft i ugn med en gräddsås med ädelost i som jag häller över. Det är således rester från kvällen innan. Jag äter en sallad till, med gurka och 2 körsbärstomater som jag dessutom äter efter kycklingen. Sen till middag kan jag ta en fläskkarreskiva med cremefraise med nermulad ädelost i, som jag lägger ovanpå som får smälta lite. Kanske lite sallad till det igen. Broccoli och sånt, gillar jag inte tyvärr. Ibland gör jag köttfärssås med grädde i, och typ en knapp dl chilisås till ca 500 g blandfärs och äter med en sallad till igen. Ca en dag i veckan dricker jag några glas rödvin efter maten och en enda kväll när jag var på fest åt jag lite chips och 5 chokladpraliner av billig sort. Annars har jag inte "fuskat" medvetet. Jag har iofs inte mätt mej, men vägt mej, och jag har bara gått ner ca 1 kg på dryg 3 veckor. Jag är 173 lång och började på 81.2 kg. VIll verkligen gå ner lite fortare, så jag ser att det händer nåt, att det är värt det, sas. Det blir ju en del jobb detta, då min familj inte vill sluta med ris, pasta, potatis och pannkakor och allt vad det kan vara. Jag måste oxå erkänna att jag inte mår så mycket bättre än tidigare tycker jag. Det som ofta beskrivs både i böcker och av bekanta som håller på, att dom sover bättre, är piggare och slutat snarka och allt vad det är, det känner inte jag ännu? När kan man förvänta sej att det blir bättre? Jag har ofta kramp numer i benen och fötter, trots att jag dricker närmare 2 l vatten per dag. Jag som så många andra, har jo-jo-bantat av och till i 20 år, och nu vill jag verkligen "så det värker" att detta ska funka, för det är verkligen skönt att slippa svälta sej! Jag inser att Marie har ställt en liknande fråga, men ändå.. Jag behöver lite hjäp samt lite peppning känner jag. Vad ska jag göra? Hälsningar Christina  (Antal visningar: 3828)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-06-25
  Kommentarer (2)
 

Sida: 3
1 2 3 4 5 
 
    RSS för frågor/svar
 
 
 
Ny fråga
* = Obligatorisk uppgift.

Ditt namn

Din e-post

* Fråga  


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
     
 
 
Senaste kommenterade frågor
 
     
 
 
Populäraste taggarna
Inga taggar registrerade.