LCHF kost
Introduktion och fakta om LCHF-kost

Fråga

Hej Jonas! Har fått mycket bra information från dessa sidor om LCHF. Men jag har inte fått riktigt begrepp om grönsakerna. Har förstått att man ska äta ovanjord grönsaker för att dom innehåller minst med kolhydrater. Men hur mycket grönsaker får man äta av dom?Tycker mycket om grönsaker och känner att jag inte vågar äta för mycket grönsaker,för om jag inte har misstolkat så tillhör även grönsaker kolhydrater.Min fråga är ska jag väga mina grönsaker eller kan jag lägga halva min talrik med grönsaker?Anledningen till att jag börjat med denna kost är att jag har 20kg övervikt och att mitt blodsocker svänger. Mvh susanne

Svar

Hej Susanne!

Det stämmer att man skall försöka hålla sig till grönsaker som växer ovan jord då man följer LCHF. Blomkål och broccoli ligger lågt i sitt kolhydratinnehåll och fungerar oftast bra som ersättning till potatis eller pasta. På startsidan har jag lagt upp en liten tabell över de vanligaste grönsakerna och frukterna vad det gäller deras innehåll på kolhydrater. Titta gärna in där, Grönsaker/Frukt, och kom ihåg att man brukar sätta upp som maxgräns 5g kolhydrater per 100g livsmedel om man följer en strikt LCHF- kost.

Så länge du håller dig till de grönsaker som växer ovan jord och som har lågt kolhydratinnehåll tycker jag inte att du skall hålla på och väga dem inför varje måltid. Risken med att väga och mäta sin kost är att man till slut tycker att det blir krångligt och har svårt att hålla motivationen uppe. Däremot får man vara medveten om att grönsaker i princip inte innehåller något fett alls och därmed inte bidrar till någon större mättnadskänsla. Så om man äter allt för mycket grönsaker och samtidigt följer LCHF så missar man lite av poängen med en utdragen mättnadskänsla.

Jag tycker alltså att du kan fortsätta att äta dina grönsaker som växer ovan jord. Försök att fylla på med feta produkter också så att du får rikligt med energi och mättnad. Om du märker att resultaten helt uteblir eller går sakta kanske du bör ändra lite i din kost men jag tycker absolut att du kan börja så här. Lycka till!


 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2010-01-18
Taggar: 
Kategorier:  Kostfrågor
Antalet visningar:  6055