LCHF kost
Introduktion och fakta om LCHF-kost

Fråga

Hej! Jag undrar hur LCHF fungerar för en person med gallbesvär. Fett och ägg bör väl undvikas då enligt sjukvården?

Svar

Hej!

Det stämmer som du påpekar att man inom sjukvården brukar varna personer med gallbesvär för att äta mycket fettrik kost. Anledningen till detta är, som jag tidigare har skrivit, att galla behövs för nedbrytning och upptag av fett. Förs ingen galla ut kommer fettpartiklar så småningom att ansamlas i tarmen vilket kan leda till uppsvälldhet och diarré. När vi äter fett skickas också signaler som gör att gallblåsan drar ihop sig och tömmer sitt innehåll. Hos personer som har haft problem med gallstenar kan detta utlösa nya stenattacker.

Jag vill dock påpeka att bara för att man har opererat bort sin gallblåsa så behöver inte detta betyda att man har problem med sin galla. Gallan bildas i levern och gallblåsan fungerar egentligen bara som en reservoar mellan måltiderna. Med tiden efter en galloperation kommer gallgångarna att vidgas något vilket gör att gallan kan lagras där istället.

Har man problem med sin galla och samtidigt vill testa LCHF så tänker jag i alla fall att det är viktigt att man tar det lugnt i början och verkligen känner efter. Att plötsligt från en dag till en annan hoppa över till mycket fett i den här situationen kan leda till besvär som gör att man lägger ner alla sina LCHF- planer. Kanske får man försöka att ersätta kolhydraterna med större andel protein än vad som förespråkas inom LCHF. Det finns inga direkta studier att hänvisa till kring det här. Det viktigaste att tänka på är att LCHF skall vara en njutning och ingen börda. Känner man att det börjar bli jobbigt måste man förändra något.


 
Kommentarer
 
 
Sofia.  
 

Hej! Som sjuksköterska på en mag/tarm-avdelning känner jag mig manad att hoppa in här. Svaret ovan är helt korrekt, men det behöver inte vara så att man får problem. Förr i tiden fanns något som hette "gall-kost" där man uteslöt alla de livsmedel som ansågs ge gallbesvär; fett, äpplen, ägg, ost mm. Numera vet man att vad som ger besvär är högst individuellt och vi uppmanar våra patienter till att pröva sig fram till vad som fungerar för dem. Måhända tråkigt att behöva få ont för att veta vad man kan äta och inte, men enligt mig bättre än att leva asketiskt och utesluta saker man skulle kunna äta och må bra.

 
Brianna  (www.facebook.com/profile.php?id=100003405408290)
 

Hej Anders när du är ute i Wow kan du vällan titta efter de här två små kakratärerna Mistrell dvärg präst Amabel druid.Hälsar din vän:)

 
ndzakox  (vmnlmohfwvsn.com/)
 

eUdRuU , [url=http://nzjxnfmkilkj.com/]nzjxnfmkilkj[/url], [link=http://odwzluqzqlai.com/]odwzluqzqlai[/link], http://fkwowokckfha.com/

 
idqqofcpe  (crfyxueihtkv.com/)
 

J27Tgg , [url=http://fdmreilxghdd.com/]fdmreilxghdd[/url], [link=http://umdqmlxtpkua.com/]umdqmlxtpkua[/link], http://kdfksfewqtfv.com/

 
Rebecka  
 

Hej! Jag har haft gallbesvär hela mitt liv, ungefär. Men inte en enda gång sedan jag började med LCHF. Eller jo... jag slarvade en vecka när vi var på utlandsresa och då smällde det till. Men min egen, högst personliga reflektion är alltså att alla konstiga magbesvär som jag har haft genom åren -vips- försvann när jag strikt uteslöt kolhydrater. (och nej, glutenintolerans/celiaki har aldrig varit mitt problem så det är inte DET som blivit bättre)

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2010-02-15
Taggar: 
Kategorier:  Kostfrågor
Antalet visningar:  7150